dinsdag 3 maart 2009

Moneyou (ABN AMRO) start strijd om zakelijke spaarders

MoneYou, de internetdochter van ABN Amro, heeft de markt van zakelijke spaarders betreden. Kleine bedrijven (BV's), ZZP-ers, verenigingen en stichtingen krijgen dezelfde vrij hoge rente (momenteel 4,8%) als particulieren.

In het internetspaarproduct van Moneyou is wel een plafond opgenomen. Het rentetarief geldt voor geldbedragen tot 3 miljoen euro. Daarmee mikt MoneYou naar eigen zeggen voornamelijk op de kleinere ondernemers en op andere doelgroepen, zoals sportverenigingen, kerken en goede doelen.

Alternatief voor kapitaalmarkt
De afgelopen jaren is een strijd losgebarsten om het spaargeld. Voor veel banken is dat de enige bron van financiering die nog over is, nu de kapitaalmarkten zijn opgedroogd door de kredietcrisis. Binnenlandse en buitenlandse banken zijn daarop met hoge spaartarieven gekomen op internetrekeningen.Naast de partculiere worden nu dus ook de pijlen gericht op de zakelijke markt.

Lagere rente
Uit onderzoek is gebleken dat ondernemers vaak een veel lagere rente krijgen op hun spaargeld dan particulieren. Bij bankverzekeraar ING krijgen ondernemers een rente van 3,75 procent. De bovengrens voor ingelegd geld ligt hier wel hoger, namelijk op 10 miljoen euro.

Naast MoneYou geeft de bank Credit Europe ook aan ondernemers evenveel spaarrente als aan particulieren. Onder meer vanuit boekhoudkundig oogpunt kan het voor ondernemers gunstig zijn om spaargeld op een zakelijke spaarrekening te parkeren in plaats van een particuliere.

Concurrentie met ABN AMRO moeder
Onduidelijk is ook hoeveel spaarders van MoneYou afkomstig zijn van moederbedrijf ABN Amro, waar ze een lagere rente kregen, en hoe Moneyou hiermee om denkt te gaan.



Hier een overzicht van de zakelijke spaarrekening

Geen opmerkingen:

Een reactie posten