dinsdag 3 maart 2009

Moneyou (ABN AMRO) start strijd om zakelijke spaarders

MoneYou, de internetdochter van ABN Amro, heeft de markt van zakelijke spaarders betreden. Kleine bedrijven (BV's), ZZP-ers, verenigingen en stichtingen krijgen dezelfde vrij hoge rente (momenteel 4,8%) als particulieren.

In het internetspaarproduct van Moneyou is wel een plafond opgenomen. Het rentetarief geldt voor geldbedragen tot 3 miljoen euro. Daarmee mikt MoneYou naar eigen zeggen voornamelijk op de kleinere ondernemers en op andere doelgroepen, zoals sportverenigingen, kerken en goede doelen.

Alternatief voor kapitaalmarkt
De afgelopen jaren is een strijd losgebarsten om het spaargeld. Voor veel banken is dat de enige bron van financiering die nog over is, nu de kapitaalmarkten zijn opgedroogd door de kredietcrisis. Binnenlandse en buitenlandse banken zijn daarop met hoge spaartarieven gekomen op internetrekeningen.Naast de partculiere worden nu dus ook de pijlen gericht op de zakelijke markt.

Lagere rente
Uit onderzoek is gebleken dat ondernemers vaak een veel lagere rente krijgen op hun spaargeld dan particulieren. Bij bankverzekeraar ING krijgen ondernemers een rente van 3,75 procent. De bovengrens voor ingelegd geld ligt hier wel hoger, namelijk op 10 miljoen euro.

Naast MoneYou geeft de bank Credit Europe ook aan ondernemers evenveel spaarrente als aan particulieren. Onder meer vanuit boekhoudkundig oogpunt kan het voor ondernemers gunstig zijn om spaargeld op een zakelijke spaarrekening te parkeren in plaats van een particuliere.

Concurrentie met ABN AMRO moeder
Onduidelijk is ook hoeveel spaarders van MoneYou afkomstig zijn van moederbedrijf ABN Amro, waar ze een lagere rente kregen, en hoe Moneyou hiermee om denkt te gaan.



Hier een overzicht van de zakelijke spaarrekening

Nieuwe spaarsite haalt bakzeil, na kritiek banken

Sinds zaterdag 28 februari is de website spaarbod.nl actief waarop consumenten en bedrijven spaargeld kunnen aanbieden aan banken. Geen enkele bank die dinsdagochtend op de homepage van de site genoemd werd, zegt echter daadwerkelijk (al) aan het initiatief mee te doen.

Lees meer op de volgende sites:
z24
FD.nl
wijzersparen.nl

Laat banken vechten om UW spaargeld

Laat banken vechten om uw spaargeld, de bank met de hoogste rente wint. Dat is de kern van een nieuwe website waar spaarders kunnen kijken hoeveel rente ze kunnen krijgen over een kapitaaltje.

Lees verder op overgeld

Hoogte rente belangrijkste aspect voor keuze spaarbank

Rentevergoedingen is in deze krediet- en recessietijd een zeer belangrijk aspect voor (online) spaarders om tot de keuze te komen van hun spaarbank, dit blijkt uit een online poll onder de bezoekers van de website bankenwijzer.nl.



De website bankenwijzer.nl heeft over de maand februari de volgende online poll gehouden onder haar bezoekers, “Voor de keuze van mijn bank is het volgende aspect het belangrijkste?”. Bij deze stelling was één van de volgende antwoorden mogelijk:

- MVO/Duurzaamheid

- Rentevergoedingen

- Service

- Stabiliteit

- Kredietwaardigheid



Deze online poll werd 1241 ingevuld met het volgende stemgedrag als resultaat:



Rentevergoedingen 40%
Kredietwaardigheid 20,5%
MVO/Duurzaamheid 19,8%
Stabiliteit 19,7%
Service 0%


Opvallend is dat geld (rentevergoedingen) en de zekerheid betreffende het geld verstrekt aan de spaarbank (kredietwaardigheid en stabiliteit) voor bijna 80% van de stemmers van belang is. Daarnaast valt op dat geen van de stemmers gekozen heeft voor het aspect service, mogelijk is dit omdat de stemmers het aspect service van de Nederlandse spaarbanken als basic en voldoende beschouwen en geen “key differentiator” is.

bron: bankenwijzer.nl

zondag 1 maart 2009

Bankenwijzer geeft consument keuze mogelijkheden

De website bankenwijzer geeft de consument informatie om een keuze te kunnen maken voor een spaarbank. Dit kan op basis van de "MVO" beoordeling, maar ook op basis van de rentevergoeding, kredietwaardigheid of service van de desbetreffende spaarbank.

Zie bankenwijzer.nl

Sparen bij Moneyou nu ook voor ondernemers

Moneyou, dochter van ABN AMRO, was al actief op de particulier spaarmarkt en richt haar pijlen nu ook op de zakelijke spaartegoeden. De rentevergoeding is gelijk aan die van de particulieren, wat bijzonder is voor de zakelijke spaarmarkt.

De spaaroorlog is grotendeels voorbijgegaan aan de zakelijke spaarmarkt. Alle pijlen waren gericht op de particulieren, hierdoor zijn de rentetarieven voor de ondernemers achtergebleven. Moneyou richt zich voornamelijk op de kleinere ondernemers en op andere doelgroepen, zoals sportverenigingen, kerken en goede doelen.

Moneyou kan mogelijk een goed marktaandeel pakken met het rentepercentage van 4,8%, dit is zeker scherp te noemen. Credit Europe Bank biedt een iets hoger percentage van 5,0%, maar heeft wel voor veel partijen het etiket buitenlands aan zich kleven. De afstand met Fortis, SNS en zeker Rabobank is groot.

Lees verder op infonu moneyou nu ook voor ondernemers